opc_loader
Artikel 1 tot 8 (van de 8 artikelen).  Resultaat:  1
Kiem problemen

Kiem problemen


Als het zaad niet kiemt....

Was het weer misschien niet gunstig?

Slechte weersomstandigheden kan de tuinier omzeilen door het zaaibed met plastic, vezelvlies of folietunnels af te dekken. Nog beter is het natuurlijk om dit materiaal al twee weken voor het zaaien over het bed aan te brengen, zodat de grond al wat op temperatuur kan komen. Want koude en natte grond hebben vaak tot gevolg dat het zaad verrot.

Heeft u de juiste zaaiperiode gekozen?

Als er op het zakje ‘voorjaar&rsq...

Lees meer
Aardappel informatie

Aardappel informatie


  •  Bewaren en voorkiemen

Na ontvangst van de pootaardappelen is het het beste om ze in kistjes op een koele, niet te donkere vorstvrije plaats te bewaren. Om de oogst te vervroegen en zo de gevreesde aardappelziekte phythophtora een stap voor te blijven kunt u de aardappels voor kiemen. Breng de aardappels vier weken voor het poten op kamertemperatuur. De witte spruiten kun je het best in het licht afharden, zodat ze er met poten niet afbreken. Voordeel van voor kiemen is ook dat je l...

Lees meer
Wat hebben zaden nodig?

Wat hebben zaden nodig?


Zaden hebben een aantal vereisten nodig om goed op te komen. Een goede combinatie van water, zuurstof en warmte zorgen er voor dat jouw zaden zich ontwikkelen tot een gezond plantje.

 

Water

Dit is één van de belangrijkste factoren, die de levensprocessen binnen het zaad op gang brengen. Het zaaibed dient vochtig te blijven. Regelmatige controle is geboden. Ook wanneer u binnen zaait dient u goed op de vochtigheid van de grond te letten. Dus!, regelmatig vochtig houde...

Lees meer
Groentezaden binnen zaaien

Groentezaden binnen zaaien


Er bestaat een verschil tussen binnen zaaien, in een verwarmde hobbykas of huiskamer, en tussen zaaien in de vollegrond buiten. In dit blog lees je hoe je het beste binnen kunt zaaien.

 

Binnen zaaien

Met binnen zaaien, bedoelen we het zaaien in een zaaibakje in bijvoorbeeld de huiskamer of in een verwarmde hobbykas. Dit noemt men zaaien onder “warm” glas. Het voordeel van binnen zaaien is, dat u er al vroeg mee kunt beginnen. De zaden voor binnenzaai zijn veelal de soo...

Lees meer
Groentezaden buiten zaaien

Groentezaden buiten zaaien


In dit blog lees je alles over het zaaien van groentezaden in de buitengrond. Vooral een goed teeltplan en een juiste grondbewerking zijn nodig om het zaaien tot een succes te brengen.

 

Teeltplan en vruchtwisseling

Een goed teeltplan is onontbeerlijk. Om te voorkomen dat de grond uitgeput raakt, moet u elk jaar vruchtwisseling toepassen. Hiermee wordt bedoeld, dat u op een stuk grond elk jaar een ander gewas moet telen. Teelt u namelijk vaak dezelfde groenten achtereenvolgens op d...

Lees meer
Bloemen zaaien

Bloemen zaaien


In dit blog vertellen we jullie zoveel mogelijk over het zaaien van bloemzaden. Vooral het moment van zaaien en wat je wel en niet moet doen is belangrijk om een gezond plantje te krijgen.

 

Vervroegde teelt, van bijvoorbeeld Begonia, Vlijtig Liesje, Ageratum, Lobelia, Salvia, Petunia en Geranium zaait men in januari-maart in een zaaikistje bij circa 20 ºC binnenshuis of in een verwarmde hobbykas. De zaaigrond mag niet te droog zijn, maar ook zeker niet te nat. Met een plantenspu...

Lees meer
Handige zaaitips voor iedereen

Handige zaaitips voor iedereen


Om het zaaien tot een gegarandeerd succes te laten brengen, hebben we nog een aantal tips die we in dit blog uitleggen. Heb je zelf nog een goede tip waar andere hobbytuinders voordeel van hebben? Laat het ons weten in de reacties.

 

TIP 1: Zaai niet te dik

Vooral bij fijne zaden, zoals kropsla, wortelen en kool gebeurt dit nogal eens. Er komen dan te veel plantjes op, waardoor er veel dunwerk moet worden verricht om de plantjes genoeg ruimte te geven om te groeien.

 

TI...

Lees meer
Zaai-aanwijzingen voor de beginnende zaaier

Zaai-aanwijzingen voor de beginnende zaaier


Je hebt besloten om zelf te gaan zaaien. Hoe zorg je er dan voor dat het zaad ook opkomt en er een mooi plantje vormt? Wij helpen je graag op weg met een aantal tips zodat zaaien een plezier wordt en blijft.
 
Gebruik speciale zaai- of stek-grond, deze bestaat uit relatief fijne grond (zonder de grote klonten van gewone potgrond) en bovendien is de grond vermengd met fijn zand wat voor een wat beter ontwikkeld wortelstelsel zorgt.
 

Het mooiste is om een za...

Lees meer
Artikel 1 tot 8 (van de 8 artikelen).  Resultaat:  1
Menu