opc_loader

Bloemen plukken uit eigen tuin

bloemen plukken

Een vaas met bloemen fleurt een kamer direct op. Prachtige kleuren en heerlijke geuren maken bloemen geliefd in ieder interieur. Wat is er dan leuker dan de bloemen uit eigen tuin te plukken. Laat je inspireren!

Plukbloemen in de tuin

In de border, een plukveldje of in de moestuin… In principe is er in iedere tuin wel ruimte voor mooie plukbloemen. Je kunt een fleurige border aanleggen met een mix van vaste en eenjarige planten, maar je kunt ook kiezen voor een speciaal veldje dat je reserveert voor snijbloemen. Daarnaast zijn plukbloemen ook prima te combineren met de moestuin. Zaai ze aan de rand van je groentebed of laat de bloemen meedraaien met de wisselteelt, zodat de bodem niet uitgeput raakt. In deze blog lees je meer over wisselteelt en de voordelen hiervan.

Welke bloemen kies je?

Je kunt kiezen voor vaste planten of eenjarigen, of een mix van deze twee. Het is in ieder geval aan te raden om te kiezen voor planten die, naarmate je meer plukt, ook meer bloemen produceren. Op die manier heb je optimaal resultaat en ben je lange tijd verzekerd van een prachtig zelf geplukt boeket.

Veel eenjarigen zijn hiervoor geschikt, omdat deze slechts een jaar de tijd hebben om te bloeien en dit dan ook maximaal zullen doen, maar er zijn ook veel vaste planten die geschikt zijn voor de pluktuin. Het voordeel van vaste planten is dat ze ieder jaar opnieuw weer bloeien. Ook zijn ze dankzij hun stevige, diepe wortels minder vatbaar voor droogte. Dit alles maakt ze veel onderhoudsvriendelijker dan eenjarigen.

Geschikte eenjarigen zijn bijvoorbeeld cosmea, siererwt, duizendschoon en zonnebloem.

Geschikte vaste planten zijn bijvoorbeeld aster, ridderspoor, hortensia, vlambloem en ijzerhard.

Wanneer plukken?

Als de bloemen net uit de knop komen, maar nog niet helemaal open zijn, kun je ze plukken. Je kunt er dan binnen nog lang van genieten. Je plukt de bloemen het best in de ochtend. Dan hebben ze zich gedurende de nacht volgezogen met water en blijven ze het langst goed. Zou je ze midden op de dag plukken, dan hebben ze door de zon en warmte al veel water verloren.

Hoe pluk je?

Gebruik een speciale bloemenschaar om de bloemen te plukken of snijd ze af met een schoon en scherp mesje. Neem een emmer water mee de tuin in zodat je de bloemen direct in het water kunt zetten.

Hoe zet je de bloemen in de vaas?

Zorg dat je altijd een schone vaas gebruikt; maak deze zo nodig nog even schoon met water en wat soda. Snijd of knip de stelen schuin af, net boven een vertakking. Verwijder de bladeren die onder water zouden komen te staan. Deze gaan namelijk rotten in het water. Ververs regelmatig het water om de bloemen zo lang mogelijk goed te houden. Voeg zo nu en dan wat plantenvoeding aan het water toe.

Tips voor het samenstellen van het boeket:

  • Verwerk ook eens kruiden in je boeket, het groene blad staat mooi tussen de kleuren, maar kruiden zorgen ook voor een heerlijke geur.  
  • Vergeet het groen niet! Een boeket is niet compleet zonder wat mooi groen blad, gras of takken. Hedera, vrouwenmantel en eucalyptus zijn echte aanraders. Deze laatste heeft kleine grijze blaadjes die een frisse geur verspreiden.


 

Terug