opc_loader

Bloemen zaaien

bloemen zaaien

Niets zo mooi als kleurige bloemen in je tuin! Om daar optimaal van te kunnen genieten, helpen wij je een eindje op weg en vertellen we je alles over het zaaien van bloemen. 

Voorbereiding

De belangrijkste informatie over het zaaien vind je op de verpakking van de zaadjes. Hier staat bijvoorbeeld vermeld wanneer je de zaadjes moet zaaien en hoeveel behoefte aan zon de bloemen hebben. Het is dan ook heel belangrijk de verpakkingen niet zomaar weg te gooien en deze informatie goed door te nemen.

Voor je kunt beginnen met zaaien, is het belangrijk de grond goed voor te bereiden. Hoe je dit precies doet, lees je hier.

Het juiste moment om bloemen te zaaien

Wanneer je begint met zaaien, hangt af van wat je wilt zaaien (eenjarige of tweejarige bloemen, vaste planten of een bloemenweide). Ook zaken als waar je wilt zaaien (binnenshuis voorzaaien of direct in de vollegrond) en wat de weersomstandigheden zijn, spelen mee. Een aantal eenjarige bloemen is geschikt om binnen voor te zaaien. Je doet dit bijvoorbeeld in een opkweekpot of kweekkasje in de tuinkas of in huis. Je kunt er vanaf april-mei ook voor kiezen om meteen buiten in de vollegrond te zaaien. Check ook hierbij de informatie op de verpakking.

Om in één oogopslag te zien wanneer je binnen of buiten kunt beginnen met zaaien, kun je gebruikmaken van onze zaaikalender.

bloemen zaaien

Vollegrond

Over het algemeen kun je in april-mei, mits er geen vorst meer verwacht wordt, in de vollegrond beginnen met het zaaien van eenjarige bloemen. Het moet buiten dan ongeveer tussen de 15 en 20 graden zijn. Verschillende bloemen hebben verschillende behoeften en ook deze vind je op de verpakkingen.

Binnen voorzaaien

Veel eenjarige bloemen kun je binnen voorzaaien. Het voordeel is dat de plantjes minder kwetsbaar zijn tegen de tijd dat je ze in de tuin kunt uitplanten. Ook zullen deze voorgezaaide eenjarigen eerder bloeien dan wanneer je ze pas in april-mei buiten in de vollegrond zaait. Voorbeelden van bloemen die je goed kunt voorzaaien: afrikaantjes, anjers, asters en leeuwenbekjes. Deze kun je in  maart-april al voorzaaien in een kweekkasje binnenshuis of tuinkas.

Gebruik hiervoor een kweekkasje of opkweekpotjes. Als de zaailingen opkomen, zie je eerst twee kiemblaadjes. Wanneer de eerste twee echte blaadjes verschijnen, is het tijd om de zaailingen te verspenen; als je langer wacht kunnen de zaailingen elkaar gaan verstikken. Wanneer de plantjes sterke stengels en goed blad hebben, kunnen ze naar buiten. Plant ze pas na half mei in de border - of zet ze in potten op het terras - omdat er tot die tijd nog kans is op nachtvorst. Houd er wel rekening mee dat je de bloemen moet afharden om ze aan de koudere temperatuur te laten wennen. Dit doe je door ze een paar uurtjes per dag buiten te zetten en ’s nachts weer naar binnen te halen.

bloemen zaaien

Zaai- en bloeiperiode

Wil je zelf bloemen zaaien, dan kun je kiezen uit eenjarige bloemen, tweejarige bloemen en vaste planten. Eenjarige bloemen bloeien al in het eerste seizoen; ze bloeien vaak de hele zomer door waarna de planten afsterven. Tweejarige bloemen groeien het eerste jaar en bloeien het tweede jaar, vaste planten bloeien ieder jaar opnieuw. De zaaiperioden voor deze types verschillen. Uiteraard vind je deze informatie ook op de verpakking, maar over het algemeen kun je het volgende aanhouden:

Zaaiperiode eenjarige bloemen

Deze bloemen kun je van half april tot eind mei in de vollegrond zaaien. Wil je er daarvoor mee aan de slag? Zaai ze dan in maart of begin april in een zaaibakje of kweekkasje. Je kunt de binnen opgekweekte plantjes dan vanaf half mei uitplanten in de vollegrond.

Makkelijke eenjarige bloemen zijn: afrikaantjes, vlijtig liesje, viooltjes

bloemen zaaien

Zaaiperiode twee- en meerjarige bloemen

Deze bloemen zaai je van juli tot augustus buiten in een zaaibed. Je kunt ze in oktober en november dan op hun definitieve plek uitplanten. In de vollegrond zaai je ze in het najaar, van september tot december. Ze zullen dan in het voorjaar en de zomer bloeien.

Mooie tweejarige bloemen zijn: stokroos, duizendschoon, klaproos

Makkelijke meerjarige bloemen zijn: akelei, clematis, zonnehoed

Hoe zaai je?

Of je nu in de vollegrond of binnen zaait, de zaadjes moeten de grond in. Hoe diep ze gezaaid moeten worden, verschilt per zaadje, maar hanteer als stelregel 2,5 keer de grootte van het zaadje als diepte. Kleine zaadjes hoef je slechts met een heel dun laagje grond te bedekken.

Water geven

Wanneer je gezaaid hebt, moet je meteen water geven. De zaden hebben water nodig om te kunnen ontkiemen. Hoe je je zaden water geeft, lees je hier.

Terug