opc_loader

Zaai-aanwijzingen voor de beginnende zaaier

Zaai-aanwijzingen voor de beginnende zaaier
Je hebt besloten om zelf te gaan zaaien. Hoe zorg je er dan voor dat het zaad ook opkomt en er een mooi plantje vormt? Wij helpen je graag op weg met een aantal tips zodat zaaien een plezier wordt en blijft.
 
Gebruik speciale zaai- of stek-grond, deze bestaat uit relatief fijne grond (zonder de grote klonten van gewone potgrond) en bovendien is de grond vermengd met fijn zand wat voor een wat beter ontwikkeld wortelstelsel zorgt.
 

Het mooiste is om een zaaibakje te gebruiken, het liefst in een formaat dat gemakkelijk op een vensterbank kan worden geplaatst. Een goedkope oplossing is om transparante bakjes te gebruiken, welke in de supermarkt worden gebruikt om fruit en kerstomaatjes in te verpakken. Plaats hier wel iets onder want door de ventilatiegaatjes kan er (overtollig) water uitlopen. Mocht het zaaibakje geen transparant deksel hebben gebruik dan huishoudfolie om uitdroging te voorkomen.

 

Als algemene regel geldt dat je de zaden net zo diep plant als de grootte van het zaad. Dus heel fijn zaad moet je alleen maar even aandrukken en de wat grotere worden bedekt met een laagje aarde.  Zaai niet te dik maar probeer de zaadjes zo goed mogelijk te verdelen, dat voorkomt dat je al snel moet uitdunnen.

 

Vergeet niet een labeltje in het zaaibakje te plaatsen met de naam van het zaad. Vooral met meerdere zaaibakjes raak je anders het overzicht snel kwijt.  Zet de bakjes op een lichte plaats maar niet in de volle zon om uitdroging te voorkomen. Gebruik een plantenspuit om het zaaisel vochtig te houden; een gieter is zeker af te raden omdat het zaad en de grond dan wegspoelt.

 

Als de plantjes 5 à 6 cm hoog zijn gaan we verplanten.

Terug