opc_loader

Bloemen zaaien

Bloemen zaaien

In dit blog vertellen we jullie zoveel mogelijk over het zaaien van bloemzaden. Vooral het moment van zaaien en wat je wel en niet moet doen is belangrijk om een gezond plantje te krijgen.

Vervroegde teelt, van bijvoorbeeld Begonia, Vlijtig Liesje, Ageratum, Lobelia, Salvia, Petunia en Geranium zaait men in januari-maart in een zaaikistje bij circa 20 ºC binnenshuis of in een verwarmde hobbykas. De zaaigrond mag niet te droog zijn, maar ook zeker niet te nat. Met een plantenspuit kan de grond geleidelijk aan vochtig gemaakt worden. Nadat de grond goed is aangedrukt en vlak gestreken, kan het zaad over de bak worden verdeeld. Heel fijn zaad wordt niet met grond afgedekt (zgn. lichtkiemers), maar nogmaals met de plantenspuit vochtig gemaakt. Het zaad ligt dan goed vast. Wat grover zaad dekken we wel met een heel dun laagje scherpzand af. Dan gaat de plastic kap of glasplaat op het zaaikistje. Tijdens het kiemproces moet de grond vochtig blijven.

Zodra de jonge plantjes opkomen, zetten we de kap, of glasplaat, op een kiertje open. Na een weekje mag de kap er helemaal af. De plantjes zullen dan al dicht tegen elkaar groeien. Pas als ze elkaar in hun groei gaan belemmeren, worden ze ‘verspeend’. Dat betekent dat ze verder uit elkaar worden gezet, verdeeld over meerdere bakken of door elk plantje in een een eigen kweekbakje te zetten. Als de jonge plantjes wat groter zijn, goed in het blad en stevig van stengel, kunnen ze definitief naar buiten. Maar ze moeten in de laatste dagen, voordat ze definitief naar buiten gaan, eerst nog aan de buitentemperatuur wennen. Zet ze daarom gedurende die laatste dagen overdag buiten en haal ze ’s avonds, voordat het gaat afkoelen, weer in huis. Uitvoerige aanwijzingen per soort vindt u natuurlijk op de productverpakking.

Zaaiperiode van eenjarige bloemen

Vanaf half april-eind mei buiten, direct ter plaatse zaaien of op zaaibed later uitplanten. Maart-april onder glas in zaaibakje, breedwerpig zaaien en vanaf begin mei uitplanten.

Zaaiperiode van twee-of meerjarige bloemen

Vanaf juni tot augustus buiten op zaaibed en in oktober-november op de plaats van bestemming uitplanten. Bloeitijd: in het volgende voorjaar en zomer.

Terug