opc_loader

Wat hebben zaden nodig?

Turfpotjes

Zaden hebben een aantal vereisten nodig om goed op te komen. Een goede combinatie van water, zuurstof en warmte zorgen er voor dat jouw zaden zich ontwikkelen tot een gezond plantje.

Water

Dit is één van de belangrijkste factoren, die de levensprocessen binnen het zaad op gang brengen. Het zaaibed dient vochtig te blijven. Regelmatige controle is geboden. Ook wanneer u binnen zaait dient u goed op de vochtigheid van de grond te letten. Dus!, regelmatig vochtig houden van het zaaisel is essensieel. Te veel vocht geeft kans op bodemschimmel aantasting van het zaad.

Zuurstof

Zaden zijn levende dingen. Ze moeten kunnen ademen. Op zware grond, zoals kleigrond is toevoeging van zand noodzakelijk. Lichte zandgrond houdt geen vocht vast, daarom is toevoeging van veengrond of compost aan te bevelen. In een perfecte wereld zou dit alles niet nodig zijn. Helaas is grond zelden perfect, zodat hulp nodig is. Zorg dus voor een luchtige (zuurstofrijke) grond.

Warmte

Vele zaden zullen het gehele jaar ontkiemen, behalve tijdens de koude wintermaanden. Sommige soorten hebben warm zomerweer nodig. Het hangt af van de temperatuur die het zaad nodig heeft, wanneer gezaaid kan worden. Informatie over de juiste zaaitijd vindt u op elk pakje zaden. Houdt u zich hieraan. Vroeger zaaien kan alleen teleurstelling geven!

Terug