opc_loader

Handige zaaitips voor iedereen

Handige zaaitips voor iedereen

Om het zaaien tot een gegarandeerd succes te laten brengen, hebben we nog een aantal tips die we in dit blog uitleggen. Heb je zelf nog een goede tip waar andere hobbytuinders voordeel van hebben? Laat het ons weten in de reacties.

TIP 1: Zaai niet te dik

Vooral bij fijne zaden, zoals kropsla, wortelen en kool gebeurt dit nogal eens. Er komen dan te veel plantjes op, waardoor er veel dunwerk moet worden verricht om de plantjes genoeg ruimte te geven om te groeien.

TIP 2: Zaai niet te veel ineens.

Dit geldt vooral voor spinazie, tuinkers en sla. Om een al te grote oogst ineens te voorkomen, is ons advies om sla en spinazie met tussenpozen van twee of drie weken te zaaien. Per keer een paar meter, zodat u gedurende een veel langere periode van deze producten kunt genieten.

TIP 3: Geef tijdig water

Goed water geven: de bovenste grondlaag, tot ongeveer 20 cm diep, moet redelijk vochtig blijven. In die laag speelt zich namelijk het grootste deel van het ondergrondse plantenleven af.

TIP 4: Volg altijd het zaaiadvies

Onze zaaiadviezen gelden, tenzij anders staat aangegeven, voor de teelt buiten. Op onze verpakkingen vindt u ook een uitgebreid zaaiadvies.

TIP 5: Probeer eens een F1 hybride.

Om een zo goed mogelijk gewas te krijgen zaaien professionele tuinders F1-hybriden. Een hybride (bastaard) is het product van de kruising van verschillende rassen van een bepaald soort. F is een afkorting van het Latijns ‘filius’, dat zoon betekent. De 1 staat voor de eerste nakomelingen uit een kruizing. Om een F1-gewas te krijgen, teelt de kweker vaak twee stammen die uitblinken door goede eigenschappen. Beide “ouder-stammen” worden aan het eind van de teeltcyclus met elkaar gekruist. Zo worden de beste eigenschappen van twee ouders samengebracht in een nieuwe plant, de F1.

De voordelen rechtvaardigen zonder meer de hogere prijs van dit speciaal ontwikkelde zaad. Vrijwel iedere beroepstuinder gebruikt tegenwoordig F1 hybride zaad en ook de hobbytuinder kan hiervan mee profiteren.

De voordelen bij bloemen en groenten:

  • Een vaak vroegere bloeitijd
  • Grotere en stevigere bloemen
  • Langere bloeiperiode
  • Beter bestand tegen slecht weer
  • Hogere resistentie, d.w.z. weerstand tegen ziektes
  • Hogere opbrengst
  • Hogere kwaliteit
  • Uniformiteit in opkomst en groei
Terug