opc_loader

Gemakkelijk zaaien met zaailint en pillenzaad

Gemakkelijk zaaien met zaailint en pillenzaad

Er zijn verschillende producten verkrijgbaar die het zaaien wat makkelijker maken. Denk aan pillenzaad, zaadmatjes of zaailinten. Deze zijn niet alleen erg handig voor de professionele tuinder, maar ook voor de hobbytuinder.

Pillenzaad

Pillenzaad of zaadpillen zijn de zaadjes verpakt in een tablet. In elke tablet zit maar één zaadje, zodat je het precieze aantal zaden gemakkelijk kunt bepalen. Naast het zaadje worden vaak ook voedingsstoffen en insecticiden toegevoegd, zodat het zaadje optimaal kan uitgroeien tot een sterke plant.

Gebruik je pillenzaad, dan hoef je niet meer te verspenen of uit te dunnen. Een ander voordeel is dat je pillen beter kunt zien dan losse zaadjes, wat het zaaien een stuk gemakkelijker maakt.

zaailint

Zaailint

Met een zaailint kun je gemakkelijk en snel zaaien. Het lint is gemaakt van twee laagjes oplosbaar papier waartussen de zaadjes zijn aangebracht. Ze liggen dus al op de juiste afstand. Het enige wat jij hoeft te doen, is het lint in de tuin uitrollen en bedekken met een dun laagje aarde van ongeveer één centimeter. Geef voldoende water en de klus is geklaard.

Zaadmatje

De zaadmatjes lijken op de zaailinten, maar verschillen van vorm. Het zijn vierkante of rechthoekige matjes van oplosbaar papier waarin de zaadjes zijn aangebracht.  

Er zijn ook zaadmatjes te verkrijgen met een leuke mix van zaden. Denk bijvoorbeeld aan een salademix, kruidenmix of eetbare bloemenmix. Wil je tuinieren in potten of bakken, dan zijn er speciale zaadmatjes met een ronde vorm, zodat je ook in een pot gemakkelijk kunt zaaien.

Net als de zaailinten plaats je de zaadmatjes onder een dun laagje aarde en geef je deze voldoende water.

Geschikt voor kinderen

Deze matjes en linten zijn ook zeer handig voor wie met kinderen wil tuinieren. Het zaaien van de kleine zaadjes is vaak een priegelwerk. Met behulp van deze handige zaaimiddelen kunnen zij gemakkelijk zaaien. Wil je meer weten over (moes)tuinieren met kinderen? Klik dan hier!

Terug