opc_loader

Handige hulpjes bij het tuinieren

tuinhulpjes

Er zijn vele handige hulpmiddelen te vinden die het werken in de tuin iets gemakkelijker maken. Wij vertellen je hoe je met deze hulpjes gemakkelijker kunt tuinieren.

Zaai- en kweekhulpjes

Het zaaien en kweken van plantjes is een heel leuke maar ook vrij intensieve bezigheid. Er zijn wat hulpmiddelen die dit makkelijker maken. Gebruik bijvoorbeeld een zaadstrooier. Dit is een handig apparaatje met een regelbare afsluiting. Hiermee kun je gemakkelijk en precies fijne zaden strooien. Wanneer het tijd is om te verspenen kun je gebruik maken van een verspeensetje. Hiermee heb je alle benodigdheden bij de hand. In het setje zit een verspeenstokje, steeketiketjes, een potlood en een verspeenlepeltje.

Een perspot is een klein en compact blokje aarde waar je een plantje in kunt opkweken. Je kunt deze gemakkelijk zelf maken met behulp van een pottenpers. Dit is vooral geschikt voor het binnen zaaien en opkweken van plantjes.

thermometer

Meten is weten

Sta je in het voorjaar ook al te popelen om te gaan zaaien in de vollegrond? Je mag aan de slag gaan als de grond al wat is opgewarmd en de juiste temperatuur heeft bereikt. Je kunt dit gemakkelijk meten met behulp van een grondthermometer. Deze kun je uiteraard ook binnen gebruiken, bij het kweken in een kweekkasje bijvoorbeeld.

Bij het voorbereiden van de bodem dien je rekening te houden met de pH-waarde van de grond. Deze meet je met behulp van een speciale pH-meter. Een waarde tussen de 5,5 en 7,5 pH is voor de meeste planten het beste. Is de pH-waarde onder de 5,5? Dan is de grond zuur en moet je wat kalk toevoegen. Is de pH-waarde hoger dan 7,5? Dan is de grond kalkhoudend en moet je tuinturf of bladaarde toevoegen.

Comfortabel werken

Wie urenlang in de tuin werkt, kan best een beetje comfort gebruiken. Zo is een knielkussen bijvoorbeeld erg handig tijdens het wieden van onkruid. Zo’n kussen, vaak gemaakt van schuimrubber, biedt comfort tijdens het werken op de knieën en vermindert de pijn in de gewrichten. Uiteraard is het kussen ook heel nuttig bij andere klusjes in en rond het huis waarbij je op je knieën moet zitten.

Weg met slakken

Ook bij het weghouden van slakken kun je soms wat hulp gebruiken om te voorkomen dat ze van je (jonge) planten eten. Maak daarom gebruik van een slakkenval of slakkentape. Een slakkenval graaf je tot de rand in de grond en vul je vervolgens met bier. Slakken komen af op de geur van het bier en wanneer ze ervan willen drinken vallen ze in het bier en verdrinken. Je kunt ook gebruik maken van koperen slakkentape. Als de slakken in aanraking komen met het koper krijgen ze een elektrisch schokje wat ze ervan weerhoudt erover heen te kruipen. Je kunt de tape gemakkelijk rondom potten plakken. Maak die van tevoren wel even schoon en droog.

Terug