opc_loader

Alles over kruiden zaaien

kruiden zaaien

Je wilt van je eigen kruiden gaan genieten! Ze zullen je maaltijden extra smaak geven, mits je goed te werk gaat. Met deze tips gaat dat zeker lukken.

Voorbereiding

Wanneer je de zaadjes koopt, heb je de belangrijkste informatie eigenlijk al in handen. Je vindt deze namelijk op de verpakking. Daar staan bijvoorbeeld zaken als de zaaiperiode en de lichtbehoefte op vermeld. Gooi de verpakking dan ook niet meteen weg en lees deze goed. Maak voor je begint een plan voor je kruidentuintje en bereid de grond goed voor.

Het juiste moment

Er is niet één moment waarop je begint met zaaien. Dit verschilt namelijk per kruid en per plek waar je zaait. Over het algemeen hebben kruiden meer warmte nodig dan groenten en deze zaai je dan ook wat later. Als het buiten zo’n 20 graden is, kun je daar beginnen met zaaien. Je zou er ook voor kunnen kiezen om al eerder binnen te zaaien en te kweken, veel kruiden hebben hier baat bij.

Wil je in één overzicht zien wanneer je welk kruid kunt zaaien, maak dan gebruik van de zaaikalender.

kruiden zaaien

De juiste plek

Waarschijnlijk heb je bij het maken van je indeling al goed nagedacht over waar je je planten neer gaat zetten. Er zijn verschillende opties, dus ook als je weinig ruimte hebt of het weer nog even tegenzit, kun je met je kruidentuin aan de slag. Je kunt de kruiden in de vollegrond zaaien, maar als het nog te koud is, doe je er goed aan ze binnen voor te zaaien.

Wanneer je gaat zaaien, verspreid de zaden dan zuinig om te voorkomen dat de zaailingen elkaar straks verstikken. Zaai ook niet te veel in één keer om te voorkomen dat je oogst straks groter is dan je op kunt. Kies er liever voor om een paar weken later nog eens te zaaien, zodat je een langere periode van je eigen kruiden kunt genieten.

Vollegrond

Kruiden hebben over het algemeen flink wat warmte en zon nodig. Wil je ze direct in de vollegrond zaaien, doe dit dan pas in april-mei wanneer het weer goed genoeg is. Een buitentemperatuur van zo’n twintig graden en flink wat uren zon per dag zijn nodig om de kruiden te doen groeien. De exacte behoeften van de zaadjes vind je uiteraard op de verpakking.

Zaai bij voorkeur in rijen door middel van geultjes.  Strooi de zaden gelijkmatig en dun uit in de geultjes en span er eventueel een draad boven. Je ziet zo in één oogopslag wat je zaailingen zijn en wat onkruid.

Binnen voorzaaien

Wanneer het weer tegenzit en je al eerder aan de slag wilt, kun je ervoor kiezen je kruiden binnen voor te zaaien. Het is überhaupt niet slecht om dit te doen. Binnen zijn de omstandigheden vaak wat aangenamer en kun je sterke zaailingen kweken die je later kunt verspenen en uitplanten.

Binnen voorzaaien kan in een kweekkasje of opkweekpotje. Zet je kasje bij voorkeur op een warme plek met veel licht, denk hierbij aan de vensterbank. Zijn de zaailingen groot genoeg, dan zal je ze moeten verspenen. Wanneer de plantjes sterk genoeg zijn, kunnen ze half mei naar buiten. Zorg er dan wel voor dat ze al aan de buitentemperatuur gewend zijn. Dit doe je door het afharden van de plantjes.

kruiden zaaien

In een pot

Munt en citroenmelisse kunnen flink woekeren. Om te voorkomen dat ze je kruidentuin overnemen, kun je ze het beste in een pot houden of ze in een pot of emmer (met drainagegaten onderin!) ingraven in de grond. Potten zijn ook handig als je over weinig ruimte beschikt of je kruidentuin niet dicht bij de keuken kunt realiseren. Meer over moestuinieren in potten en bakken lees je hier.

Alle kruiden die niet te hoog worden, kun je prima in een pot zaaien en kweken. Voorbeelden hiervan zijn eenjarige kruiden als basilicum en bonenkruid, maar ook vaste kruiden als rozemarijn, tijm en bieslook zijn hiervoor geschikt.

Diepte

Wanneer je zaait, is de diepte ook erg belangrijk. Zaai je te diep? Dan is de kans groot dat je zaadje niet zal kiemen en onder de grond zal wegrotten. Een goede vuistregel is de zaadjes te zaaien op een diepte van ongeveer 2,5 keer hun eigen grootte. Voor kleine zaadjes is een paar millimeter dan al voldoende.

Water geven

Om de zaden te laten kiemen en om de zaailingen op te kweken is water onmisbaar. Ook hier is balans van groot belang. Te veel water en je zaden zullen rotten, te weinig water en je zaailingen drogen uit. Hoe je precies te werk gaat, lees je hier.

Gemakkelijk zaaien

Er zijn allerlei hulpmiddelen die het zaaien vergemakkelijken. Denk hierbij aan zaadmatjes of pillenzaad. Wil je tijd en moeite besparen bij het zaaien van je kruiden, lees dan hier hoe je dat kunt doen.
 

Wil jij behalve met kruiden ook met groenten aan de slag? Lees dan hier hoe je te werk gaat.

Terug