opc_loader

Kweken in een folietunnel

kweken folietunnel


Wie geen tuinkas tot zijn beschikking heeft, maar zijn planten wel wil beschermen tegen de kou, kan met een folietunnel aan de slag. Wij helpen je verder op weg.

Wat is een folietunnel?


Een folietunnel - ook wel tunnelkas genoemd - bestaat uit een geraamte van metalen bogen met daaroverheen een folie gespannen. Je hebt ze in een lage variant, waarbij de folie vrijwel direct boven de planten gespannen is, maar ook in een hoge variant. Die noem je ook wel een foliekas. Het voordeel van de hoge variant is, dat je hier in gemakkelijk kunt staan. De hoge variant is ook geschikt voor hogere gewassen, zoals tomaten, bonen of aubergines.

Nut van een folietunnel

Een folietunnel is geschikt om (jonge) planten te beschermen tegen vorst en harde wind. Op de pagina ‘Planten beschermen tegen vorst’ vertellen we je hier graag meer over. Dankzij een folietunnel kun je ook vroeg in het voorjaar al aan de slag met zaaien en opkweken van planten. Je zaait dan gewoon in de vollegrond en zet de folietunnel hier overheen, zodat vorst en koude temperaturen de groei van je plantjes minder zullen belemmeren.

De folietunnel beschermt niet alleen tegen vorst, maar zorgt ook voor meer warmte en een vochtige atmosfeer, waardoor de planten optimaal zullen groeien. Daarnaast zijn de planten in een folietunnel ook beter beschermd tegen insecten, vogels of ongedierte.

kweken in folietunnel

Flexibiliteit

Het grote voordeel van een folietunnel in vergelijking met een tuinkas is de flexibiliteit van de folietunnel. Zijn de weersomstandigheden goed? Dan kun je bij lage tunnelkassen de folie gemakkelijk oprollen. Wanneer het dan kouder wordt, kun je de folie weer naar beneden rollen, zodat het je planten weer kan beschermen. Is na half mei de kans op nachtvorst voorbij dan kun je de meeste soorten folietunnels eenvoudig weghalen.

Deze flexibiliteit maakt het bij een lage folietunnel ook heel makkelijk om water te geven of te ventileren. Bij een inlooptunnelkas is watergeven sowieso geen probleem. Ventileren doe je eenvoudig door de deur open te zetten.

Plaatsing folietunnel

Een folietunnel wordt vaak met pennen in de grond bevestigd. Je kunt een folietunnel in de vollegrond, maar ook over je potten en bakken plaatsen.

Terug