opc_loader

Buzzy Microgreens: snel, gezond en gemakkelijke kiemgroenten

microgreens kiemgroenten

Microgreens zijn super gezond, gemakkelijk en snel te telen en dat ook nog eens het hele jaar door. Het zijn microgroenten, die je in een vroeg stadium al kunt eten. We leggen je precies uit hoe en waarom jij met microgreens aan de slag kunt gaan!

Wat zijn microgreens?

Microgreens, ook wel kiem- of microgroenten genoemd, zijn groenten die je in het vroege stadium van de kiem en/of de jonge scheuten al kunt eten. Je oogst ze als kiem en eet ze in hun geheel, of laat ze iets verder groeien om de jonge blaadjes te oogsten. Je herkent ze aan hun frisse, soms wat pittige smaak, wat ze een heerlijke toevoeging maakt aan salades, soepen of curry’s. Maar, microgreens zijn ook heerlijk op een sandwich!

Micro leaves en baby leaves

We onderscheiden micro leaves en baby leaves. Het verschil? De micro leaves zijn de kiemen, je oogst hierbij zowel de stengel als het blad in een heel jong stadium. De baby leaves zijn de scheuten met blaadjes. Deze groeien iets langer door en hiervan oogst je alleen het blad. Bekijk de volledige collectie.

Micro leaves: Citroenbasilicum, Borage, Mosterd Red Frills, Bloedzuring, Boerenkool, Radijs, Tuinkers, Tatsoi, Mizuna Red

Baby leaves: Mosterd Red Frills, Boerenkool, Sla gemengd, Snijbiet gemengd, Tatsoi, Mizuna red, Peashoots

microgreens

Tip: sommige soorten zijn in beide stadia te eten. Experimenteer ermee om te kijken welke variant jij het lekkerst vindt!

Wat maakt microgreens zo gezond?

Omdat je bij microgreens de groenten in een jong stadium eet, zijn ze rijk aan voedingsstoffen. Deze jonge kiemen bevatten namelijk nog alle voedingsstoffen die de plantjes in een later stadium nodig hebben om te groeien.

Microgreens zijn rijk aan vezels en bevatten weinig calorieën. Ze zijn daarnaast ook rijk aan koolhydraten, eiwitten, vitamine A en C en bevatten veel mineralen. Enkele voorbeelden van deze mineralen zijn calcium, ijzer, fosfor, magnesium en kalium. Tot slot bevatten ze ook relatief veel antioxidanten. Je kunt dus wel stellen dat kiemgroenten niet alleen maar lekker, maar ook heel gezond zijn!

Hoe kweek ik microgreens?

Het grote voordeel van microgreens is, dat iedereen ze kan kweken. Dit kun je zowel binnen als buiten doen, je hebt er dus geen grote tuin voor nodig. Ook kun je microgreens jaarrond kweken, waardoor je niet afhankelijk bent van de weersomstandigheden. Er zit een klein verschil in de teeltwijze van micro leaves en baby leaves.

  • Micro leaves  - micro leaves teel je zowel binnen als buiten. Alles wat je nodig hebt, is een bakje met een dun laagje aarde of een laagje nat katoen, keukenrol of watten. Strooi de zaadjes uit over het laagje en bedek vervolgens met nog een dun laagje of ander materiaal. Zet het bakje op een warme, lichte plek en zorg ervoor dat dit vochtig blijft. Je kunt de zaadjes al snel zien kiemen. Na ongeveer een week kun je de meeste soorten al oogsten. Heb je de zaadjes in aarde gezaaid? Knip ze dan boven de grond af. Heb je gekweekt in een kweeksetje of op watten of katoen? Dan kun je de kiem in zijn geheel eten. Was de kiemgroenten wel altijd goed voor je ze eet en eet ze het liefst vers! Je kunt ze in de koelkast kort bewaren, maar het is beter om de groenten direct na het oogsten te eten.
  • Baby leaves - baby leaves kun je ook op bovenstaande manier telen, maar het liefst zaai je ze in de vollegrond. Zaai ze ondiep en bedek met een dun laagje aarde. Wanneer het kiemplantje een aantal mooie blaadjes heeft gekregen, kun je deze plukken en eten.

buzzy microgreens

Alle voordelen op een rijtje

Enthousiast geworden om zelf met microgreens aan de slag te gaan? Dat begrijpen we! Zie hier nog een keer alle voordelen op een rijtje.

  • Jaarrond, binnen en buiten te kweken
  • Snel - binnen een week na het zaaien kun je soms al oogsten!
  • Gezond
  • Gemakkelijk en vooral heel leuk!

Tip: Microgreens zijn ontzettend leuk voor kinderen! Het is een leuke manier om hen kennis te laten maken met het opkweken van groente, waarbij ze snel resultaat zien en niet verveeld zullen raken!

Terug