opc_loader

Buzzy Microgreens: waarom kiemgroenten zo gezond zijn

kiemgroenten gezond microgreens

Kiemgroenten zijn niet alleen snel en gemakkelijk te kweken, maar ook heel gezond. Dit zijn de redenen dat kiemgroenten gezond zijn.

Rijk aan voedingsstoffen

Microgreens (kiemgroenten) zijn groenten die je in een jong stadium, als kiem, eet. In dit stadium bevat de kiem nog alle voedingsstoffen, die hij nodig heeft om uit te groeien tot een sterke en gezonde plant. Dat betekent dat jij deze voedingsstoffen dus binnenkrijgt. Kiemgroenten zijn rijk aan koolhydraten, eiwitten, vitamines en mineralen als calcium, fosfor, magnesium, ijzer en kalium. Ook bevatten ze relatief veel antioxidanten. Doordat ze zo veelzijdig zijn, zijn ze gemakkelijk te gebruiken in verschillende recepten.

microgreens kiemgroenten gezond

Andere voordelen van kiemgroenten

  • Gemakkelijk – Kiemgroenten zijn ontzettend gemakkelijk te kweken. Dit zijn dan ook bij uitstek groenten om kinderen met een ‘moestuin’ vertrouwd te maken. Je hebt geen achtergrondkennis van tuinieren of het kweken van planten nodig en kunt er vrijwel direct mee aan de slag. Lees meer over het kweken van micro leaves en baby leaves
  • Jaarrond te kweken – Waar sommige groenten alleen in bepaalde seizoenen geteeld kunnen worden, kun je Microgreens het hele jaar door telen. Dit kun je, met goed weer, buiten maar ook gewoon binnen doen.
  • Weinig ruimte en snel resultaat – Waar je voor veel groenten toch een buitenruimte en minstens een flinke pot nodig hebt, heb je bij Microgreens al genoeg aan een vensterbank en een klein bakje. Omdat de plantjes niet groot worden heb je weinig ruimte nodig én heb je snel resultaat. Sommige soorten kun je al een week na het zaaien oogsten.

Voorzichtig

Kiemgroenten hebben de naam gevoelig te zijn voor besmettingen en zijn maar beperkt houdbaar. Het is daarom belangrijk op de juiste manier met je kiemgroenten om te gaan. Verwarm ze indien mogelijk, was ze altijd goed voor gebruik en bewaar ze niet te lang. In de koelkast kun je ze slechts enkele dagen bewaren na het oogsten. Het lekkerst is het natuurlijk om ze zo vers mogelijk te eten!

Meer weten over hoe je kiemgroenten kunt eten? Laat je inspireren door onze recepten met kiemgroenten.

Terug