opc_loader

Moestuinieren met kinderen

Moestuinieren met kinderen

Samen met je kinderen groenten kweken in de moestuin is niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam. Wij helpen je op weg met leuke tips.

Wat kunnen kinderen doen

Kinderen vinden het vaak heel leuk om zelf groenten of eetbare bloemen zoals Oost-Indische kers op te kweken. Ze kunnen uiterst gefascineerd zijn door de groei van hun plantjes. Ze zullen dan ook graag klusjes in de moestuin doen, in de wetenschap dat ze na een poosje van hun zelfgekweekte groenten kunnen genieten.

Zaaien, water geven, onkruid wieden: je kunt kinderen in principe alles laten doen. Maar met precieze klusjes als bijvoorbeeld verspenen zullen ze wat hulp nodig hebben. Want je moet met zorg te werk gaan om te voorkomen dat zo’n teer plantje breekt. Je kunt er ook voor kiezen om, wanneer de weersomstandigheden goed zijn, de zaden direct in de vollegrond te zaaien. Je hoeft de zaailingen dan immers niet te verspenen. Alleen kan het dan nodig zijn de zaailingen uit te dunnen.

Binnen

Wie geen tuin of buitenruimte heeft, kan ook binnen zijn eigen groenten en kruiden kweken. Eenjarige kruiden en kiemgroenten zijn heel geschikt voor kinderen, omdat ze makkelijk zijn en de kinderen snel resultaat van hun werk zien.

Het kweken van kiemgroenten is heel simpel. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Alles wat je nodig hebt is zaad, water, een plat bakje en iets om het bakje af te dekken.

Kiemgroenten kweken in stappen:
Stap 1: Laat de zaadjes een nacht weken en spoel ze af

Stap 2: Leg een laagje natte watten of katoen in het bakje.

Stap 3: Strooi de zaadjes uit over het bakje

Stap 4: Doe het deksel op het bakje en zet het op een lichte plek

Stap 5: Houd de zaadjes vochtig.

Stap 6: Oogst de kiemspruiten wanneer ze enkele centimeters groot zijn

Het kan nog makkelijker! Namelijk door gebruik te maken van kant-en-klaar sets als deze pot. Je koopt het setje met de pot en het zaadmengsel voor bijvoorbeeld salademix, taugé of daigon en kunt meteen aan de slag.

Hier kun je meer inspiratie opdoen over binnen kweken.

Buiten

Zorg dat de kinderen hun eigen tuintje hebben. Dit kan een deel van de moestuin zijn of bijvoorbeeld een vierkantemetertuin. Door ze hun eigen stukje te geven, leer je hen verantwoording te dragen voor hun groenten en kruiden.

De vierkantemetertuin is heel geschikt voor kinderen. Deze moestuin in een bak met vakken, heeft weinig last van onkruid, neemt weinig ruimte in beslag, kun je ook op het balkon kwijt en ziet er leuk uit. Je kunt de vierkantemetertuin als bouwpakketje aanschaffen, of hem zelf maken.

Zo ga je te werk

  • Plaats de bak op een plek waar de zon het grootste gedeelte van de dag schijnt
  • Verdeel de bak in 9 vakken van ongeveer 30x30 centimeter.
  • Vul de bak met moestuingrond of potgrond en bedek met een laagje zaaigrond
  • Zaai in ieder vakje één soort groente of kruiden. Hier lees hoe je precies groenten en kruiden zaait.
  • Geef water

Hier doe je meer inspiratie op over de moestuin en de kruidentuin

Gemakkelijke gewassen

Kinderen zien graag snel resultaat. Groenten die gemakkelijk en snel te kweken zijn en dus geschikt zijn voor kinderen zijn:

Tuinkers
Radijs
Pompoen
Sla
Oost-Indische kers
Komkommerkruid

Producten speciaal voor kinderen

Moestuinieren met kinderen moet vooral gemakkelijk en leuk zijn. Er zijn complete startersets te koop, waarmee kinderen direct aan de slag kunnen. Zo zijn er bijvoorbeeld setjes voor aardbeien, zonnebloemen en tomaten.

Ook is er ‘Munakuppi’, een leuk en leerzaam cadeautje. Dit is een stenen bakje in de vorm van bijvoorbeeld een hond, koe, zeehond of eend. Bijgesloten is een kokostablet - deze los je op in water, waarna je er het bakje mee vult - en twee zaadzakjes voor kort of lang ‘haar’ (basilicum of gras). Na het groeien van het ‘haar’ kunnen de kinderen dit uiteraard ‘knippen’ en zo op een speelse manier oogsten.


 

Terug