opc_loader

10x originele kamerplanten die je zelf kunt opkweken

kamerplanten

Kamerplanten zijn hipper dan ooit. Bijna iedere woonkamer wordt door fris groen gesierd. Overal zie je monstera’s, pannenkoekplantjes, kentiapalmen en sansevieria’s. Wil jij graag een originele kamerplant, die je ook nog eens zelf kunt opkweken? Dan hebben wij tien aanraders voor je.

Waarom kamerplanten?

Planten zijn niet alleen een mooie, maar ook een heel gezonde toevoeging voor je huis. Zo zijn er verschillende planten die de lucht zuiveren. Voorbeelden hiervan zijn de lepelplant, graslelie en Calathea. Daarnaast zouden planten volgens verschillende onderzoeken ook stress kunnen verminderen. De groene kleur zou rustgevend werken. Een beetje groen in huis, brengt dus veel voordelen.

Zelf kamerplanten opkweken

Je kunt in het tuincentrum op zoek gaan naar leuke en originele kamerplanten. Je hoeft ze dan enkel in een mooie pot te zetten en het werk is gedaan. Maar wie de uitdaging aandurft, kan ze ook zelf opkweken. Hoe je dit precies doet, verschilt per plant, maar voor algemene tips over het binnen zaaien en kweken van planten verwijzen we je door naar dit blog. We geven je graag wat inspiratie. Alle kamerplanten in onderstaand lijstje kun je zelf opkweken.

kruidje roer me niet

10 originele kamerplanten

Cactus

De cactus is er in vele soorten en maten, maar is over het algemeen een heel gemakkelijke plant. Hij kan goed tegen warmte en heeft weinig water nodig, wat hem tot een heel onderhoudsvriendelijke plant maakt. Je hoeft hem slechts eens per 1-2 weken water te geven. Deze, vaak stekelige, plant heeft behoefte aan flink wat licht. Kijk op de verpakking van jouw cactuszaadjes om te kijken welke behoeften de soort precies heeft.

Hanenkam

Hanenkam (Celosia) is een bijzondere verschijning. Deze blikvanger bloeit in bijzondere kleuren en vormen. Van wit tot geel en van paars tot groen, deze plant zie je  met spitse bloemen of juist lange kronkels in allerlei kleuren.  Geef regelmatig water en je geniet maandenlang van een prachtig bloeiende plant.

Mexicaanse dwergpalm

Krijg je ook altijd zo’n heerlijk tropisch vakantiegevoel als je een palm ziet? Haal dan een dwergpalm in huis en geniet altijd van dit gevoel. De Mexicaanse dwergpalm (Chamaedorea) kan toch aardig groot worden. Met de juiste verzorging kan de plant wel 1 meter hoog worden. Hoe je dit bereikt? Regelmatig water geven en op tijd verpotten, zodat de plant de ruimte krijgt om te groeien. 

Siernetel

Siernetel (Coleus) heeft bladeren in allerlei kleuren. Het is een gemakkelijke plant om te kweken. Krijgt hij veel licht, dan zal hij snel groeien en hij is ook nog eens gemakkelijk te stekken. Als je deze kamerplant goed verzorgt, kan hij wel tientallen jaren oud worden.

Cyclaam

Deze fleurige plant is een bolgewasje, dat het goed doet op een lichte plek zonder direct zonlicht. Hij geeft mooie bloemen in de kleuren wit, rood of roze en bloeit heel uitbundig.

Kaapse jasmijn

Kaapse jasmijn (Gardenia) wordt ook wel knoopsgatbloem genoemd. Deze plant heeft mooie donkergroene bladeren met witte bloemen die heerlijk zoet geuren. Hij kan slecht tegen kalk dus zaai hem in zure, humusrijke grond en gebruik bij het watergeven liefst regenwater.

Gerbera

De gerbera is heel bekend als snijbloem, maar het is ook een prachtige, decoratieve kamerplant. Je vindt ze in allerlei kleuren. De gerbera is gemakkelijk te onderhouden. Geef regelmatig water en verwijder uitgebloeide bloemen; dan geniet je wekenlang van kleurrijke bloemen.

Kruidje-roer-mij-niet

Deze plant heeft een heel bijzondere eigenschap. Wanneer je hem aanraakt, vouwen de blaadjes zich samen en gaan ze hangen. Vandaar de naam. Laat hem even met rust en de blaadjes ontvouwen zich weer.

Passiebloem

De passiebloem (Passiflora) is een krachtig groeiende klimplant, die je als kamerplant mooi  langs een cirkelvorm van ijzerdraad kunt leiden. Door hem in het najaar te snoeien, kun je hem goed in toom houden. Deze plant geeft prachtige bloemen die een eyecatcher zijn in je kamer.

Terug