opc_loader

Zo kun je planten steunen, verstevigen en laten klimmen

planten steunen

Wanneer een plant niet zo goed op eigen benen kan staan, kun je de plant een handje helpen door hem te steunen. Dit kan op verschillende manieren. Wij leggen je uit hoe je te werk gaat.

Waarom steunen?

Na een hevige regenbui kunnen planten topzwaar worden en knakken. Of een flinke windvlaag legt ze plat. Ook klimmers die de hoogte in willen, kunnen daarbij wel een steuntje gebruiken. Als je ervoor zorgt dat je planten mooi overeind blijven, kun je er langer van genieten. Planten die steun nodig hebben, zijn vaak hoge vaste planten, zoals dahlia’s, of klimplanten. Om te weten welke steunen je nodig hebt, zullen we een aantal types bespreken.

Binddraad en (tonkin)stokken

Je kunt je planten steunen door binddraad te spannen om stokken die je rond de plant in de grond hebt gestoken. Hiermee voorkom je dat hoge stengels of topzware bloemen omvallen. Houd je planten goed in de gaten, want ben je te laat en zijn de bloemen al te zwaar, dan kunnen de stengels geknakt zijn voor je er erg in hebt. Of de bloeistengels gaan doorhangen onder het gewicht van de bloemen, wat bij pioenrozen vaak gebeurt. Het is dus van belang dat je deze planten tijdig steunt.

Je kunt ook gebruikmaken van een metalen plantensteun. Dit heeft hetzelfde effect en deze kun je eenvoudig in de grond steken. Het voordeel van deze kant-en-klare steunen is, dat de plant in principe nog genoeg ruimte heeft en dat de steun gemakkelijk te plaatsen is. Kies je ervoor om zelf een constructie te maken van stokken en touw, zorg dan dat je de plant niet te strak opbindt, want dit oogt heel onnatuurlijk.

raamwerk planten steunen

Raamwerk en spiralen

In de moestuin vind je vaak raamwerken en spiralen. Zo zijn er raamwerken voor doperwten, peulen en stokbonen. Je kunt deze ook heel goed gebruiken voor andere klimplanten zoals lathyrus. Zo’n raamwerk bestaat uit buizen en een net  waar de planten langs omhoog kunnen klimmen. Je plaatst deze steunen al voordat je de peulen of lathyrus zaait of de zaailingen hiervan buiten uitplant.

Er zijn ook spiraalvormige plantensteunen te verkrijgen. Deze zijn uitermate geschikt voor tomaten en andere hoge planten en klimmers. Plaats de steun tijdig, zodat de planten tussen de spiraal door kunnen groeien. Daarnaast is deze steun heel geschikt om te gebruiken in borders of in potten en bakken.

Roosters

Dan zijn er ook nog roosters, in allerlei soorten en maten. Je hebt bijvoorbeeld een rond rooster dat je tijdens de groeifase over planten als dahlia’s kunt plaatsen. De stengels groeien gewoon tussen het rooster door. Zo krijgt de zware plant al tijdens het groeien steun en zal deze niet omvallen.

Wil je een klimplant tegen de schutting of berging laten groeien, dan kan een trellisscherm heel handig zijn. Omdat niet iedere plant uit zichzelf omhoog klimt (via de steun) kun je deze helpen en leiden door hem aan de trellis vast te zetten met ringetjes of klemmen.

Bekijk hier al onze plantensteunen 

Terug