opc_loader

Alles over solarverlichting in de tuin

solar verlichting

Of het nu functioneel is of sfeer moet creëren, verlichting is onmisbaar in iedere tuin. De makkelijkste en meest milieuvriendelijke manier om dit te doen is door middel van solarverlichting. Wij leggen je hier alles over uit.

Hoe werkt het?

Solar is de meest milieuvriendelijke manier om je tuin te verlichten. Solarverlichting is namelijk ledverlichting, die werkt op zonne-energie. Een klein zonnepaneeltje vangt overdag zonnestralen op, die de oplaadbare batterij opladen, waardoor je in het donker van licht kunt genieten. Op een volle batterij kunnen de meeste lampen zo’n 5 tot 8 uur branden. Hoe lang ze erover doen om volledig op te laden en hoe lang ze vervolgens branden, kan per lamp verschillen.

Plaatsen

Een van de grote voordelen van solarlampen is dat deze draadloos zijn. Je hoeft je dus niet druk te maken over het aanleggen van kabels en kunt de lamp praktisch overal plaatsen. Houd er wel rekening mee, dat de lamp zo veel mogelijk zonlicht nodig heeft om volledig op te kunnen laden. Plaats de lamp daarom bij voorkeur niet onder een boom, pergola of andere overkapping.

solar lamp laadt op

Sfeer

Je kunt je tuin verlichten met verschillende doelen, waarvan sfeer een hele belangrijke is. Je wilt immers ook in de schemer en het donker van je tuin kunnen genieten. Met solarverlichting kun je veel sfeer in je tuin aanbrengen. Van sfeervolle lantaarntjes tot allerhande borderstekers. Je kunt zelfs solarlampjes kopen die niet te onderscheiden zijn van een mooi theelicht.  

Functioneel

Je kent waarschijnlijk de bekende steeklampen al. Deze zijn uitermate geschikt om je tuinpad te verlichten zodat je, ook in het donker, de weg in de tuin goed kunt vinden.

Bewegingsmelder

Er zijn solarlampen te verkrijgen die een bewegingssensor hebben. Deze gaan (feller) branden wanneer er iemand langs loopt. Deze kun je bijvoorbeeld plaatsen bij een deur of je tuinpad.  Een groot deel van deze lampen staat zonder beweging in een soort slaapstand, waarbij gedimd licht wordt gegeven. Bij beweging gaan de lampen feller branden.

Er zijn zelfs beveiligingslampen die op zonne-energie werken. Deze lamp geeft een fel licht van wel 700 lumen op het moment dat de melder wordt geactiveerd. De bewegingsmelder heeft een bereik van 8 tot 12 meter in een hoek van 120 graden, waardoor iedere beweging opgemerkt zal worden. Omdat deze lamp zo’n fel licht geeft, wordt er een groter zonnepaneel meegeleverd. Deze is door middel van een kabel aan de lamp verbonden, zodat je het paneel optimaal kunt plaatsen.

Bekijk hier ons assortiment solar verlichting

Terug