opc_loader

Een tuin voor de vogels

vogels in de tuin

Vogels zijn graag geziene gasten in de tuin. Wij vertellen je hoe je je tuin zo aantrekkelijk mogelijk maakt voor deze dieren en hoe je hen in de winter een handje kunt helpen.

Weinig ruimte

Of je nu een klein balkonnetje hebt, of een grote lap grond achter je huis: op iedere oppervlakte kun je iets voor vogels betekenen.

Op een balkon heb je ruimte voor een nestkast en voederplank. Plaats ook een waterschaal waaruit vogels kunnen drinken. Daarnaast nemen ze er graag een bad om hun vleugels schoon te houden. Zo’n waterschaal is ook een goed idee voor in de tuin. Het is leuk om te zien hoe de vogels hier komen drinken en badderen in hun eigen vogelbad.

Schuur

Heb je een schuurtje in de tuin, laat dan langs de muren allerlei klimplanten groeien. Plaats tegen de muur een nestkastje. Hang nestkastjes bij voorkeur op het oosten of noorden. Dan hangt deze uit de wind en uit de felle middagzon. Hangt een nestkastje in de volle zon, dan wordt de temperatuur binnenin snel te hoog. Een sedumdak of groendak op de berging is ook heel gunstig voor vogels. Deze begroeide daken trekken insecten aan, waar de vogels op af komen.

vogel bij huisje

Gazon

Kies voor weinig bestrating en een mooi gazon. Je zult hier vogels als bijvoorbeeld de zanglijster en merel vaak een wurm uit het gras zien pikken.

Planten die vogels aantrekken

Vogels zijn dol op de beschutting die bomen, hagen en struiken hen bieden. Vooral dichte, wintergroene planten zoals hulst of coniferen zorgen het hele jaar door voor een goede schuilplek. Ook scharrelen vogels graag onder struiken en planten op zoek naar voedsel. De planten trekken insecten aan waar de vogels zich aan tegoed doen. Ook zijn vogels dol op planten met bessen of vruchten, zoals  krentenboompje, Gelderse roos, vuurdoorn en bottelrozen.

Boom

Mocht je de ruimte hebben, dan zul je met een boom veel vogels aantrekken. Denk hierbij aan merels, zanglijsters, huismussen, boomkruipers, mezen en met een beetje geluk zelfs een bonte specht. De bomen voorzien vogels van voedsel, veiligheid en een plek voor hun nest. Geschikte bomen zijn de zwarte els, berken, lijsterbes en fruitbomen als de appelboom en kersenboom.

Haag

Als je de mogelijkheid hebt een haag te plaatsen in plaats van een schutting, doe dit dan. In een haag kunnen vogels nestelen en vinden zij beschutting en voedsel.  Vooral huismussen zijn dol op een haag. Hier kunnen zij zich terugtrekken in geval van gevaar. Enkele voorbeelden voor een goede haag zijn meidoorn, liguster en taxus. Mocht je een schutting hebben, dan kun je deze uiteraard laten begroeien met klimop of leifruit.

Borderplanten

Vogels scharrelen graag tussen de planten in de border, op zoek naar voedsel. Later in het seizoen, wanneer de planten uitgebloeid zijn, komen zaadetende vogels zoals putters maar wat graag de zaden pikken. Enkele voorbeelden van geschikte borderplanten voor vogels zijn asters, korenbloem, lievevrouwebedstro, lavendel, judaspenning en marjolein.

vogelhuisje

Bloemenmengsels

Je kunt speciale bloemenmengsels kopen die zijn samengesteld uit allerlei bloemen die vogelvriendelijk zijn. In zo’n mengsel zitten meer dan 20 soorten een- en tweejarige bloemen. De informatie over het zaaien, vind je op de verpakking van het mengsel.

Voeding

Vogels met een spitse snavel eten voornamelijk insecten, vogels met een kegelvormige snavel eten zaden. Wil je graag vogels in je tuin? Dan zul je moeten zorgen dat je tuin aantrekkelijk is voor insecten. Insecten kunnen ook heel nuttig zijn in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan pissebedden die dode plantenresten omzetten. Ook bijen en vlinders bij heel nuttig. Hoe je hen in je tuin verwelkomt, lees je hier.

In de winter hebben vogels vaak moeite om voldoende voedsel te vinden, terwijl ze die juist zo hard nodig hebben om op temperatuur te blijven. Je kunt ze hierbij een handje helpen. Denk hierbij aan vetbollen, die je in allerlei soorten en maten kunt krijgen: van kransen tot hartjes, er is voor ieder wat wils.

Je kunt ook feeders kopen met hierin pinda’s, meelwormen of ander strooivoer. Je hangt de silo’s in de boom of aan een leuke standaard. Daarnaast zijn er nog allerlei soorten feeders te krijgen. Van leuke hangers tot plateaus die je in het gazon steekt.
 

Terug