opc_loader

Vogels in de tuin voeren: leuk én nuttig!

vogels voeren

Niets zo leuk als een vogeltje dat bij jou in de tuin neerstrijkt om te eten en te drinken. Jij kunt zorgen dat deze diertjes zich helemaal thuis voelen bij jou, door ze een goede maaltijd voor te schotelen. Zo doe je dat.

Het hele jaar voeren

Hoewel we de vogels vaak aan het eind van de herfst en in de winter van lekkers voorzien, mag je dit het hele jaar door doen. Als je dit doet, is de kans zelfs groot dat de vogels vaker terugkomen. Let er wel op dat de vogels in de verschillende jaargetijden ook verschillende behoeften hebben.

Lente & zomer: tijdens de lente zijn de vogels nogal druk. Er moeten een nest gebouwd, een partner gezocht en eieren gelegd worden. In deze periode hebben vogels behoefte aan kalkrijk voer. Daarnaast hebben ze behoefte aan eiwitten. Je kunt hierin voorzien door bijvoorbeeld insecten als meelwormen en sprinkhanen te voeren.

Herfst: nu maakt de vogel zich klaar voor de winter. Hij is actief op zoek naar voedselrijke plekken. Je maakt hem blij met bessen, vetbollen en pinda’s.

Winter: Tijdens de winter is er weinig voedsel te vinden voor vogels. Hun energie gaat nu op aan het warm houden van hun lichaam. In de winter maak je vogels blij met vetbollen en pinda’s. Zorg ook dat er vers drinkwater voor ze is.

Welke vogel eet wat?

Je kunt het dieet van de vogel een beetje afleiden van de snavel. Een vogel met een spitse snavel eet vooral insecten. Deze eet hij het liefst op de grond, waar hij beschut zit. Vogels met een kegelvormige snavel eten graag pitten en zaden. Zij strijken graag neer op voederplankjes, voedertafels en voederhuisjes.

Merel, zanglijster, koperwiek, kramsvogel, spreeuw
Voedsel: vruchtjes en bessen, voedermengsel
Voederplaats: op de grond of een laag, plat vlak, in de buurt van beschutting.

Mezen
Voedsel: vetbollen, pinda’s, pitten en voedermengsel
Voederplaats: een voedertafel of huisje. Je kunt het voedsel ook in de boom hangen.

Mussen en vink
Voedsel: zaden en pitten, voedermengsels, pinda’s en pindablokken
Voederplaats: op de grond of plat vlak.

Specht, boomklever, boomkruiper
Voedsel: pinda’s, vetbollen, pitten en zaden
Voederplaats: aan een boomstam op een rustige plaats.

Water geven

Behalve met voedsel, maak je vogels ook heel blij met water. Zet een waterschaal in je tuin om ze hierin te voorzien. In de zomer kun je misschien zelfs wel genieten van vogels die een bad nemen in de schaal. In de winter kun je de vogels blij maken met sneeuw en kleine brokjes ijs. Houd de waterschaal goed schoon en vervang het water dagelijks.

Tuin geschikt maken

Je kunt je tuin zo aantrekkelijk mogelijk maken voor vogels, zodat ze zich er extra welkom voelen. Dit doe je bijvoorbeeld door te kiezen voor een gazon en planten die vogels aantrekken. Denk ook eens na over een boom of haag. Daarnaast kun je mooie plekjes maken waar de vogels rustig kunnen eten. Zo kun je je vetbol of pindanetjes op een beschutte plek hangen, maar kun je ook kiezen voor een feeder of voederstation. Deze zijn er in allerlei soorten en maten, er is altijd wel een leuke te vinden voor je tuin. Bekijk hier ons complete assortiment.

Wil je weten wat je nog meer kunt doen om je tuin geschikt te maken voor vogels? Lees dan de blog ‘Een tuin voor de vogels’. 

Terug