opc_loader

Wisselteelt of rotatieteelt: zo doe je dat

wisselteelt moestuin

Wisselteelt of teeltrotatie is een schema waarbij je de gewassen jaarlijks een vak opschuift om de grond in balans te houden en de kans op ziekten in je groenten te verminderen. Wij leggen je uit hoe het werkt!

Behoeften

Ieder gewas heeft andere behoeften en benut de grond op een andere manier. Zo hebben kolen bijvoorbeeld behoefte aan veel voedingsstoffen (met name stikstof). Peulgewassen hebben niet zo veel voedingsstoffen nodig, maar geven wel veel stikstof af aan de grond.

Om de kwaliteit van zowel de grond als je groenten te behouden, is het verstandig om wisselteelt toe te passen. Door de gewassen jaarlijks een vak op te schuiven, zorg je ervoor dat de grond in balans blijft en verminder je de kans op ziekten in je gewassen.

Schema

Er is een bekende ezelsbrug die veel gebruikt wordt om wisselteelt in de juiste volgorde toe te passen. Dit is: Alle Pesticiden Kunnen Beter Vermeden Worden. Het staat voor het volgende:
Alle = Aardappelen
Pesticiden = Peulgewassen
Kunnen = Koolgewassen
Beter = Bladgewassen
Vermeden = Vruchtgewassen
Worden = Wortelgewassen

Plant je in het eerste vak aardappelen, dan plant je in het volgende vak peulgewassen, het daarop volgende vak koolgewassen enz., enz. Jaarlijks schuif je de gewassen een plaatsje op.

Een vreemde eend in de bijt is de aardbei. Aardbeien verdienen een eigen vak. Deze plant geeft in principe in het tweede jaar pas vruchten en in het derde jaar zijn deze het beste. Omdat je dus wel twee tot drie jaar van deze plant kunt oogsten, hoef je deze niet jaarlijks te verplaatsen en kun je hem gedurende die periode in zijn eigen vak laten staan.

Je kunt uiteraard je eigen schema maken, maar verdiep je dan wel in de verschillende behoeften van de gewassen. Het is belangrijk om wisselteelt toe te passen. Wordt wisselteelt niet toegepast? Dan liggen ziekten als aaltjes en knolvoet of schimmels op de loer. Je voorkomt daarnaast dankzij wisselteelt ook dat gewassen steeds dezelfde voedingsstoffen opnemen en je bodem uitputten. Wil je meer weten over het onderhouden en voorbereiden van je grond, klik dan hier.

wisselteelt tuinkas

Indeling moestuin

Voor je begint met het zaaien van je groenten en kruiden, maak je een plan voor je moestuin of kruidentuin. Bij de indeling van je moestuin moet je dan ook rekening houden met de wisselteelt. Maak je gebruik van bovenstaande ezelsbrug, dan heb je in principe genoeg aan zes moestuinbedden of -vakken. Reken daarnaast een extra vak voor de aardbeien, indien je deze wilt kweken.
 

In de kas

Ook wanneer je gewassen in de tuinkas kweekt, moet je rekening houden met wisselteelt. Hier moet je behalve het wisselen van de gewassen ook jaarlijks de bovenste laag grond (10 cm) vervangen. Dit doe je, omdat de grond in een tuinkas anders snel uitgeput raakt.

Terug