opc_loader

Zaaien in een kweekkasje

zaaien kweekkasje

Wie vroeg in het seizoen binnen alvast wil voorzaaien, kan gebruik maken van een kweekkasje of kamerkasje. In dit artikel leggen we je uit hoe je te werk gaat.

Kweekkasje

Een kweekkasje is een kunststof bak met een licht doorlatende kap. Vaak zitten er ook ventilatieroosters in de kap. De kasjes zijn binnen in huis en in de kas te gebruiken.

Verwarmd kweekkasje

Er bestaan kweekkasjes met verwarming en/of verlichting. Deze worden ook wel propagators genoemd. Deze kasjes zijn de ultieme manier om binnen planten op te kweken. De propagator beschikt over een verwarmingselement en/of lampen om het ideale klimaat na te bootsen voor jouw zaden. Zo zijn er ook propagators met een timer zodat je precies kunt instellen hoeveel licht je nodig hebt. Op de verpakking van de zaden vind je aan welke temperatuur en hoeveelheid licht de zaailingen behoefte hebben. Aan de hand hiervan kun je je kasje op de juiste manier instellen.

kweekkasje

Zaaien in een kweekkasje

Wanneer je gaat zaaien in een kweekkasje kun je hier zaden in opkweekpotjes in zetten. De meeste kweekkasjes hebben uitsparingen waar je de potjes in kunt zetten. Zorg dat je weet welke maat potjes in jouw propagator past, zodat je de juiste opkweekpotjes kunt aanschaffen. Vul de potjes met zaai- of stekgrond. Dit is speciale grond die voedselarm en luchtig is, zodat de zaailingen goed wortels kunnen vormen.

De behoefte aan licht, water en warmte verschilt per plantensoort. Je vindt deze informatie op de verpakkingen van de zaden. Lees deze goed. Heb je een propagator met licht en/of verwarming? Stel deze dan op de juiste manier in. Voor zowel de wat luxere als de eenvoudigere kasjes geldt, dat ze op een lichte plek moeten staan. Denk bijvoorbeeld aan de vensterbank.

Het is van belang dat je de kasjes ook goed lucht. Er zijn kweekkasjes die over ventilatieroosters in de kap beschikken, zodat de planten genoeg frisse lucht krijgen. Heeft jouw kasje dit niet, haal dan éénmaal per dag even de kap van de kas om te luchten.

Wanneer de zaadjes tot zaailingen gegroeid zijn kun je de kap helemaal verwijderen. Dit geldt uiteraard niet voor de plantjes die specifieke licht- of warmtebehoeften hebben.

Water geven

Direct na het zaaien moet je water geven. Je zult de grond vochtig moeten houden. Maar voorzichtigheid is geboden. Is de grond te nat, dan zullen de zaden of zaailingen gaan rotten. Meer weten over water geven? Klik dan hier.

kweekkasje

Verspenen

Hebben de zaailingen eenmaal twee echte blaadjes gevormd dan is het tijd op ze te verspenen.

Afharden

Plantjes die binnen opgekweekt zijn, zul je moeten afharden voor je ze buiten uitplant. Dit wil zeggen dat je ze geleidelijk moet laten wennen aan de koudere buitentemperatuur. Hoe je dit precies doet lees je hier.

Terug