opc_loader

Zaaien in een opkweekpotje

opkweekpotje

Opkweekpotjes zijn kleine bakjes die een uitstekend hulpmiddel zijn bij het binnen (op)kweken van zaailingen. Je vindt ze in verschillende vormen en types. Hoe je precies te werk gaat, leggen wij je uit.

Soorten

Er zijn verschillende soorten opkweekpotjes te verkrijgen. Plastic potjes, turfpotjes, opkweektrays. We nemen de belangrijkste even met je door.

Biologisch afbreekbaar

Er zijn potjes verkrijgbaar die biologisch afbreekbaar zijn. Deze zijn bijvoorbeeld gemaakt van houtpulp of turf. Het grote voordeel van deze potjes is, dat je de kleine plantjes direct met potje en al in de tuin of een grotere pot kunt uitplanten. Het opkweekpotje zal vanzelf in de grond verteren.

Kunststof potjes

Er zijn ook kunststof potjes verkrijgbaar. Bij deze potjes zul je, wanneer het plantje groot genoeg is om uit te planten, wel de pot moeten verwijderen. Ga hierbij voorzichtig te werk om te voorkomen dat de vaak nog tere wortels beschadigen.

Opkweektrays

Ben je van plan veel zaden te zaaien? Dan kun je voor een tray kiezen, hierin kun je (afhankelijk van de grootte) flink wat zaden kwijt. Het grote voordeel hiervan is dat je een steviger geheel hebt en niet allemaal losse potjes een plekje moet geven. Deze trays zijn er ook in de biologisch afbreekbare variant. Hier zul je, wanneer je de plantjes gaat uitplanten, de potjes wel los van elkaar moeten knippen.

Hoe ga je te werk

Bij het zaaien maak je bij voorkeur gebruik van speciale zaai- en stekgrond. Zaadjes en stekjes hebben namelijk goede grond nodig om optimaal te kunnen groeien. De grond moet fijn, luchtig en voedselarm zijn, zodat wortels zich goed kunnen vormen.

Vul de potjes met grond. Leg een zaadje op de aarde en bedek vervolgens met een dun laagje aarde.

Je kunt de potjes ook gebruiken om de zaailingen in te verspenen en verder in op te kweken. Vul de potjes met aarde, maak een gaatje in het midden waar je de zaailing voorzichtig in plant. Druk de aarde zachtjes aan en geef water.

Water geven

Je zult de gezaaide zaadjes meteen water moeten geven. Hoe je hierbij precies te werk gaat, lees je hier.

Afharden

Wanneer je binnen voorzaait zul je, voor je buiten kunt uitplanten, de plantjes moeten afharden. Door ze af te harden laat je ze geleidelijk wennen aan de koudere buitentemperatuur. Hoe je moet afharden lees je hier.

Terug