opc_loader

Bloeiende zomerbollen in de tuin

gladiolen

Wil je in de zomer ook volop genieten van de kleurrijke, vaak exotisch ogende bloemen van zomerbollen? Geen probleem, de keus is enorm, je moet alleen niet vergeten om ze op tijd in de grond te stoppen! Hoe je te werk gaat, vertellen we je graag.

Zomerbollen planten

Je kunt zomerbollen in april of mei in de vollegrond planten, maar het allerbest doe je dit wanneer er geen nachtvorst meer wordt verwacht, na half mei. De zomerbollen zijn namelijk niet winterhard en verdragen dus geen vorst. Voor je begint met het planten van je bollen, moet je de grond goed voorbereiden. Zorg daarnaast dat je een plan hebt. De verschillende soorten hebben verschillende bloeiperiodes en als je het goed uitkient, kun je wel tot in oktober genieten van een prachtig bloeiende tuin.

Variëren met zomerbollen

Je kunt met zomerbollen naar hartenlust variëren. Ga je in de vollegrond planten, dan kun je ze als het ware uitstrooien voor een speels effect. Strooi ze uit met een brede zwaai en waar ze vallen, poot je ze. Je kunt ook kiezen voor een mooi patroon of een strak rijtje.

Zomerbollen kunnen ook in een pot gepoot worden. Het voordeel van bollen in een pot is dat je ze gemakkelijk kunt verplaatsen. Zet ze op een leuke prominente plek, zoals op het terras. Kies altijd voor een pot die drainagegaten heeft, dit is belangrijk voor een goede afwatering. Lees dit artikel voor meer tips over het beplanten van potten.

Hoe ga je te werk?

De precieze behoeften van de bollen vind je terug op de verpakkingen. Je plant de bollen bij voorkeur op een zonnige plek. De bovenste laag van de aarde warmt snel op door de zon, wat ervoor zorgt dat de bollen hier goed kunnen groeien. De bollen plant je 2 keer zo diep als dat ze groot zijn, met de punt naar boven. Na het planten geef je een flinke scheut water.

Om het planten wat gemakkelijker te maken, zijn er verschillende hulpmiddelen te koop. Denk bijvoorbeeld aan een bollenbakje. Dit is een speciaal bakje, dat je met bollen en al kunt ingraven. Zijn de bollen uitgebloeid? Dan graaf je het bakje weer op, zodat je de bollen gemakkelijk kunt overwinteren. Met een bollenplanter maak je snel een plantgat op de juiste diepte. Na het planten van de bol vul je het gat met behulp van de planter ook weer gemakkelijk met aarde.

Bijzondere bollen

Aan de slag met zomerbollen? We raden je graag een paar mooie bollen aan. Wat dacht je bijvoorbeeld van de dieprode dahlia ’Arabian Night’. Ook de gevulde pompondahlia is een aanrader. Deze wordt circa 80 centimeter hoog en is in verschillende kleuren te verkrijgen.

Calla ’Albomaculta’ is een prachtig witte bloeier, die je op een zonnige plek moet planten. Deze is niet alleen voor buiten, maar ook voor binnen erg geschikt.

Ook gladiolen zijn onmisbaar in de zomerbollentuin. Deze prachtige bloemen plant je het liefst bij elkaar op een beschutte plaats om te voorkomen omwaaien. Deze bollen zijn ook geschikt als snijbloem, dus kun je er niet alleen buiten, maar ook binnen van genieten door ze in een vaas in de huiskamer te zetten.

Wil je in het voorjaar ook van een prachtig bloeiende tuin genieten? Lees dan de blog over voorjaarsbollen planten

Terug