opc_loader

Een kruidentuin aanleggen

Kruidentuin aanleggen

Dagelijks genieten van je eigen verse kruiden? Dan is een kruidentuin onmisbaar! Met onze tips begin je goed voorbereid aan de aanleg van je eigen kruidentuin.

Ligging van de kruidentuin

De meeste kruiden hebben zon nodig om goed te kunnen groeien en gezond te blijven. Ook doe je er goed aan je kruiden te beschermen tegen wind. Als je kunt kiezen, is de beste ligging van je kruidentuin dan ook een zonnige, beschutte plek. Maar ook als je een dergelijke plek niet hebt, kun je prima kruiden kweken. Want er zijn ook kruiden die het goed doen in de (half)schaduw.

Kruiden voor in de zon: plekjes in de tuin die minstens 6 uur zon te zien krijgen. Voorbeelden: bonenkruid,  lavendel, salie.
Kruiden voor in de halfschaduw: de zon schijnt er zo’n 3 uur. Het liefst kort na de middag. Voorbeelden: bieslook, (krul)peterselie, lavas, rozemarijn.
Kruiden voor in de schaduw: hier komt geen zon. Alleen schaduwminnende planten groeien er dus goed. Voorbeelden: citroenmelisse, kamille, kervel en munt

Tip: Gebruik je vaak zelf geteelde kruiden in je gerechten? Zorg er dan voor dat de kruidentuin dicht bij de keukendeur ligt.

Bodem

Het is van belang te weten met welke soort grond je te maken hebt en hoe je deze kunt verbeteren. Het ene kruid gedijt goed op zandgrond, het andere staat liever in zware grond zoals klei. Kleigrond is plakkerig. Als de grond nat is, is kleigrond zwaar en plakken de deeltjes aan elkaar. Bij droogte wordt kleigrond juist keihard. Planten geschikt voor deze grond zijn absintalsem en munt. Zandgrond watert goed af en warmt snel op. Deze grond is uitermate geschikt voor mediterrane kruiden als dragon, kamille, lavendel, majoraan en tijm.

kruidentuin

Indelen van de kruidentuin

Je kunt kiezen voor een natuurlijk ogende tuin en de kruiden vrolijk door elkaar laten groeien. Zo’n tuin ziet er ongerept en natuurlijk uit, maar het oogsten van de kruiden is wat lastiger. Ook is het onkruid wieden en het verzorgen van de planten in een wilde tuin niet zo gemakkelijk.

Handiger is het om je kruidentuin in vakken te verdelen en paadjes aan te leggen tussen de vakken  zodat je goed bij je kruiden kunt komen. In een klassieke kruidentuin worden de vakken met haagjes gemaakt. Je kunt kiezen voor vierkante of rechthoekige vakken of je maakt bijvoorbeeld halfronde taartpunten. Niet elk vak hoeft even groot te zijn.

Het is heel praktisch om de planten in de vakken te groeperen.  Zet planten bij elkaar die ongeveer dezelfde eisen stellen aan de verzorging. Zo hebben mediterrane planten veel zon en arme grond nodig en je kunt ze dus prima in hetzelfde vak zetten. Eenjarige kruiden als anijs, kervel en borage of wel komkommerkruid kun je ook als groep beschouwen. Aangezien je deze jaarlijks opnieuw moet zaaien is het handig deze bij elkaar te zetten.

Sommige wintergroene kruiden zoals rozemarijn en salie hebben bescherming nodig bij strenge vorst. Het is daarom praktisch om ook deze bij elkaar te plaatsen.

kruidentuin

Houd rekening met

Tot slot nog een paar praktische tips voordat je met de aanleg van je kruidentuin begint.

Pas op voor woekeraars. Er zijn kruiden die zich zo snel uitbreiden dat ze zonder maatregelen je hele kruidentuin overnemen. Voorbeelden hiervan zijn munt en citroenmelisse. Je kunt er voor kiezen om deze planten in potten te zetten of ze met pot en al in te graven.

Niet alle kruiden kun je zomaar naast elkaar zetten. Dille en venkel bijvoorbeeld gaan onderling kruisen; de plantjes die hieruit ontstaan hebben veel minder smaak. Om te voorkomen dat jouw kruiden het volgende seizoen een heel andere smaak krijgen, kun je dus maar beter ieder jaar nieuwe zaadjes aanschaffen.

Basilicum is een erg populair kruid. Je kunt het in vele smaken krijgen, van appel tot kaneel. Probeer daarom eens iets bijzonders. In jouw eigen kruidentuin kun je naar hartenlust experimenteren met bijzondere varianten en smaken, dat maakt zelf tuinieren nu juist zo leuk.

Basilicum is wel een kruid dat zowel veel zon als veel vocht vereist; geef hem dan ook voldoende water en plant hem bij voorkeur niet in arme grond.

Wil je naast kruiden ook groenten kweken? Zó leg je een moestuin aan.

Terug