opc_loader

Moestuin aanleggen

Moestuin aanleggen

Wil je graag zelf groenten en fruit kweken? Wij helpen je op weg met praktische tips voor het aanleggen van de moestuin.

De ideale ligging

De meeste groenten en fruit hebben veel behoefte aan zon. Ideaal is een plek  waar de zon minstens zes uur per dag schijnt. Hoewel je hier niet altijd invloed op hebt, kun je in ieder geval zoveel mogelijk schaduw vermijden. Bedenk wat je precies wilt kweken en hoeveel ruimte je daarvoor nodig hebt. Meer ruimte betekent meer groenten, maar ook meer onderhoud.

Zorg dat de bedden van noord naar zuid lopen, op deze manier profiteren alle planten optimaal van de zon. Veel planten groeien goed in licht vochtige aarde, maar te veel water kan ervoor zorgen dat de plant gaat rotten. Zorg er daarom voor dat de bedden ietsje aflopen, zodat regenwater goed kan weglopen.

De juiste indeling

Nu is het tijd om een plan te maken. Bedenk welke groenten je wilt gaan verbouwen en deel de tuin in. Kies uiteraard voor groenten en fruit die je zelf graag eet om optimaal van je oogst te genieten.

Je kunt de moestuin het best opdelen in vakken en één gewasgroep per vak planten. Denk bijvoorbeeld aan een koolvak, wortel- en knollenvak, een vak met bladgewassen en een vak met vruchtgewassen. Leg tussen de vakken paden aan, zodat je gemakkelijk kunt zaaien en planten, en de gewassen kunt verzorgen en ervan kunt oogsten.

Voor het zaaien zijn allerlei handige hulpmiddelen te verkrijgen. Denk hierbij aan zaadlinten of zaadpillen. Op deze pagina lees je hoe je het zaaien kunt vergemakkelijken.

Wisselteelt

Ieder gewas heeft andere behoeften en benut de grond op een andere manier. Om de beste kwaliteit van zowel de groenten als de grond te waarborgen, is het verstandig om wisselteelt toe te passen. Schuif ieder gewas jaarlijks een vak op; zo blijft de grond in balans en verminder je de kans op ziekten in je groenten.

Een bekende ezelsbrug voor dit principe is Alle Pesticiden Kunnen Beter Vermeden Worden. Dit staat voor Aardappelen, Peulgewassen, Koolgewassen, Bladgewassen, Vruchtgewassen en Wortelgewassen, die je jaarlijks opschuift.

Je kunt uiteraard ook je eigen schema maken, maar houd dan altijd rekening met de verschillende behoeften van de groenten. Wisselteelt is erg belangrijk. Wanneer het niet toegepast wordt, liggen ziektes als knolvoet en aaltjes of schimmels op de loer. Daarnaast voorkom je met wisselteelt dat de bodem wordt uitgeput door gewassen die steeds dezelfde voedingsstoffen opnemen.

Geschikte bodem

Uiteraard moet je de bodem goed voorbereiden voor je begint. Zorg er eerst voor dat al het onkruid weg is. Voor een goede groei van de gewassen is het belangrijk dat de structuur van de grond goed is, dat de bodem voldoende voedsel bevat en de juiste pH-waarde heeft. Hoe je je grond het best voorbereidt, lees je hier.

moestuin aanleggen

Populaire gewassen

Makkelijke gewassen om als beginner mee aan de slag te gaan zijn:
Bieten
Bonen
Courgette
Komkommer
Pompoen
Wortel

moestuin aanleggen

Exclusieve soorten

Het leuke van je eigen groenten kweken, is dat je ook kunt experimenteren met groente en fruit dat je in de winkel niet zo snel zult vinden. Enkele leuke voorbeelden hiervan zijn:
Aardbeispinazie
Asperge-erwt
Kardonzen
Komkommer Lemon Apple
Okra
Pepino (meloenpeer)

Kleine moestuin?

Geen beschikking over een ruime tuin? Of heb je alleen een balkon? Ook dan zijn er voldoende mogelijkheden. Dankzij de vierkantemetertuin, verticaal tuinieren of een moestuin in potten en bakken kun je ook dan van heerlijk eigen geteelde groenten genieten. Hier lees je hoe je kunt moestuinieren als je weinig ruimte hebt. 

Terug