opc_loader

Binnen zaaien en kweken

binnen kweken

Het tuinseizoen verlengen in een tuinkas, exotische soorten kweken of binnenshuis voorzaaien; binnen kweken kan op vele manieren. Wij helpen je op weg.

Het nut van binnen kweken

Onder binnen kweken verstaan we het kweken van planten in een tuinkas of in een lage kweektunnel, of het binnenshuis voorzaaien en opkweken in een kweekkasje of in opkweekpotjes.

Er zitten verschillende voordelen aan het kweken in een tuinkas. Zo kun je eerder of juist later van bepaalde bloemen, groenten en kruiden genieten. Ook kun je planten eerder zaaien of opkweken dan buiten. Daarnaast kun je in een tuinkas gewassen kweken die normaal gesproken niet in ons klimaat kunnen groeien.

Heb je geen tuinkas, dan kun je al vanaf maart-april binnenshuis bloemen, groenten of kruiden voorzaaien in een kweekkasje. Dit heeft als voordeel dat de plantjes bij het uitplanten al groter en sterker zijn, dan wanneer je ze direct in de tuin zou zaaien.

Wanneer binnen kweken?

Wil je binnen tropische soorten kweken? Dan kun je dit het hele jaar doen. Wil jij je tuinkas, lage folietunnel of kweekkasjes gebruiken om de seizoenen te verlengen en zo eerder of juist langer van je bloemen, groenten of kruiden te genieten, dan verschilt het per soort wanneer je begint. Je vindt deze informatie altijd op de verpakking van de zaadjes en in de zaaikalender: sommige planten kun je al in februari voorzaaien, maar voor de meeste kan dat beter in maart of april. Bekijk daarom altijd de zaaikalenders voor groente, kruiden en bloemen en check ook de verpakkingen om zeker te weten dat je goed zit. Hier lees je ook wat per soort de benodigde temperatuur en lichtbehoefte is. Dan weet je meteen hoe warm je de tuinkas moet houden en voor hoeveel licht je moet zorgen.

Kweekkasje/opkweekpot

Wil je binnenshuis of in een tuinkas voorzaaien om de planten later buiten uit te planten? Dan kun je goed gebruik maken van kweekkasjes en opkweekpotten. Een kweekkasje of kamerkasje is een kunststof bak met een licht doorlatende kap, waarin vaak ook ventilatieroosters zitten. Plaats deze op een zonnige plek, zodat je zaaisel voldoende warmte en licht krijgt. Je kunt een kweekkasje zowel binnen in huis als in je tuinkas plaatsen, zolang ze maar genoeg licht krijgen. Je kunt ook kiezen voor een kweekkasje met verwarming, wanneer er een hogere temperatuur nodig is, of de temperatuur binnenshuis nog te veel wisselt.

binnen kweken

Ook kweekpotjes zijn handig om zaden in op te kweken. Kweekpotjes zijn verkrijgbaar in allerlei maten; zo zijn er vierkante kweekpotjes in strips waar je rechtstreeks grote zaden in kunt zaaien, maar ook ronde kweekpotjes waar je je zaailingen in kunt verspenen om ze hierin verder op te kweken. Je kunt kiezen voor kunststof potjes of biologisch afbreekbare potjes. Biologisch afbreekbare potjes zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar ook erg handig. Want je kunt het plantje met potje en al makkelijk in de tuin planten of in een grotere pot. Het opkweekpotje zal in de grond vanzelf verteren.

Tuinkas

Een tuinkas of serre is uiterst veelzijdig. Je kunt hem gebruiken om in voor te zaaien, maar ook om gewassen te kweken die het in ons land in de vollegrond niet goed doen. Glazen tuinkassen zijn optimaal om in te kweken. Ze laten namelijk veel licht door en de temperatuur is er goed te reguleren, waardoor je een optimaal klimaat kunt creëren. En niet te vergeten, je verlengt er het tuinseizoen mee. De planten in een tuinkas gaan in het voorjaar immers al eerder aan de groei, en aan het eind van het seizoen kun je uit een kas langer blijven oogsten.

Ga je gewassen in een tuinkas kweken, houd dan wel rekening met wisselteelt. Ook in de tuinkas kan de bodem uitgeput raken. Vervang daarom jaarlijks de bovenste laag (10 cm) grond in de kas.

Lage kweektunnel

Net als in een tuinkas kun je in een lage folietunnel al vroeg in het voorjaar aan de slag met planten zaaien en opkweken. Zo’n kweektunnel van folie is heel handig en makkelijk zelf te plaatsen. Wil je je groenten in de moestuin beschermen tegen nachtvorst en harde wind, dan kan dat met een kweektunnel van vliesdoek. Vliesdoek laat lucht, water en licht door, wat ervoor zorgt dat de planten wel beschermd blijven, maar bijvoorbeeld niet zo snel zullen gaan schimmelen. Een tunnel van gaas beschermt je gewassen dan weer tegen vraat door insecten of bijvoorbeeld vogels. Het voordeel van een lage kweektunnel, is dat je deze gemakkelijk weer kunt verwijderen zodra de weersomstandigheden weer goed zijn.

Bloemen

Veel eenjarige bloemen kun je binnen voorzaaien. Het voordeel is dat de plantjes minder kwetsbaar zijn tegen de tijd dat je ze in de tuin kunt uitplanten. Ook zullen deze voorgezaaide eenjarigen eerder bloeien dan wanneer je ze pas in april-mei buiten in de vollegrond zaait. Voorbeelden van bloemen die je goed kunt voorzaaien: afrikaantjes, anjers, asters en leeuwenbekjes. Deze kun je in maart-april al voorzaaien in een kweekkasje binnenshuis of in een tuinkas.

Gebruik voor het zaaien een kweekkasje of opkweekpotjes. Als de zaailingen opkomen, zie je eerst twee kiemblaadjes. Wanneer de eerste twee échte blaadjes verschijnen, is het tijd om de zaailingen te verspenen; als je daar te lang mee wacht kunnen de zaailingen elkaar gaan verstikken. Wanneer de plantjes sterke stengels en goed blad hebben, kunnen ze naar buiten. Plant ze pas na half mei in de border - of zet ze in potten op het terras - omdat er tot die tijd nog kans is op nachtvorst.

binnen kweken

Groenten en kruiden

Ook groenten en kruiden kun je binnen voorzaaien. Voor sommige groenten, zoals (tuin)bonen is dit zelfs nodig. Andere groenten die je goed kunt voorzaaien zijn andijvie, broccoli, kolen als boerenkool en  bloemkool, maar ook zonminnende groenten als paprika en pepers.

Maak gebruik van kweekkasjes of opkweekpotjes die je binnenshuis of in de tuinkas zet. Staan de jonge plantjes in de vollegrond en wordt er toch nog vorst verwacht? Kies er dan voor om de plantjes tegen de kou te beschermen met een lage folietunnel. Het voordeel hiervan is dat je, wanneer de buitentemperatuur goed is, de folie gemakkelijk weer kunt verwijderen en de planten niet meer hoeft te verplanten.

Buiten uitplanten

Wanneer de plantjes sterk genoeg zijn en de temperatuur gunstig genoeg is, kunnen de plantjes buiten uitgeplant worden. Dit gaat niet zomaar. Om de planten aan de koudere buitentemperatuur te laten wennen, moet je ze afharden. Hoe je precies te werk gaat, lees je hier.

Water geven

Uiteraard moet je de zaadjes, zaailingen en jonge planten die je binnen opkweekt ook regelmatig van water voorzien. Hier lees je meer over het water geven.

Terug