Paksoi zaden
Paksoi of pak-choi (Brassica rapa var. chinensis) is een langbladige chinese kool met groene bladeren en witte stelen. Zowel de stelen als het blad kan gegeten worden. De smaak van de stelen is vrij neutraal, de bladeren smaken iets pittiger. Het kan rauw gegeten worden of even kort roerbakken (blancheren) zodat de stelen nog lekker knapperig blijven.
Zaaien, kweken en oogsten
Wil je Paksoi zaaien? De beste tijd om dit te doen is in de zomermaanden juli en augustus. Na ca. 6 weken kan er dan geoogst worden, doe dit dan in de vroege ochtend en bewaar de Paksoi in het groente vak van de koelkast, dan blijft het net iets langer vers en knapperig. Zaaien (onder glas) kan al in het voorjaar maar houd er rekening mee dat in juni de dagen langer zijn en dan is de kans groter dat de plant doorschiet.
Bereiden, bewaren en bijzonderheden
Paksoi kan je niet lang bewaren, consumeer de Paksoi binnen 1 of 2 dagen na oogsten dan is het nog lekker crispy. Paksoi zit bomvol vitaminen en mineralen waaronder het ontstekingsremmende mineraal selenium, maar het bevat ook calcium, mangaan, fosfor, kalium, magnesium, ijzer, vitamine A, C, en K. Dit maakt de Paksoi super gezond en is daarnaast de ideale groente voor zwangere vrouwen door de grote hoeveelheid foliumzuur. Een echte "superfood" dus!